![](/media/lib/320/n-nowa-kaledonia-b619b496e006f5bb9ceb850941b34ee3.jpg)
Te, co 'płaczą' metalami ciężkimi
5 września 2018, 11:45Grupa hiperakumulujących roślin wchłania normalnie toksyczne metale ciężkie do łodyg, liści i nasion. Idealnym przykładem tego zjawiska Pycnandra acuminata z Nowej Kaledonii. Jego sok mleczny zawiera do 25% niklu. Naukowcy sądzą, że drzewo broni się w ten sposób przed owadami.
![](/media/lib/510/n-dab-a5e3d59f7f33079ee877b979a708009b.jpg)
Odnaleźli dąb, o którym sądzono, że wyginął
11 lipca 2022, 05:10Botanicy z 10 instytucji znaleźli dąb, o którym sądzono, że wyginął. Odkrycia dokonano w Big Bend National Park w Teksasie. Niestety, około 10-metrowy przedstawiciel Quercus tardifolia jest w złym stanie. Gatunek ten po raz pierwszy opisano w latach 30. ubiegłego wieku i dotychczas sądzono, że ostatni osobnik zginął w 2011 roku.
Roślina ukrywa się jak zwierzę
26 listopada 2009, 11:39Dzięki kamuflującemu ubarwieniu zwierzęta często ukrywają się przed drapieżnikami. U roślin kolor ma raczej znaczenie dla fotosyntezy lub przyciągania zapylaczy. Czy również u nich wzory wyglądające na maskujące rzeczywiście odgrywają taką rolę? Okazuje się, że tak (American Journal of Botany).
![](/media/lib/215/n-goryl-nizinny-ee43297bacec89d2918c6733d2ccc108.jpg)
Dorosłe samce goryli mają najwięcej do powiedzenia
25 lutego 2016, 12:42W czasie jedzenia dorosłe samce goryli wydają więcej dźwięków niż młodsze osobniki i samice.
![](/media/lib/326/n-lawenda-ceb595633501cd00d9863c963d4ed16e.jpg)
Obniżające ciśnienie lawenda, rumianek czy koper włoski dzielą molekularny cel w naczyniach
1 października 2019, 10:54Od dawna do obniżania ciśnienia wykorzystywane są zioła, takie jak lawenda czy rumianek. Ostatnio Kalifornijczykom udało się wskazać mechanizm molekularny, który odpowiada za ich hipotensyjne działanie.
![Laetoli© Guston Sondin-Klausnerlicencja: GNU FDL](/media/lib/20/1199986642_919561-a029300f7ed64fc9843e7f926d01531b.jpeg)
Nie pozostanie po nich nawet popiół?
10 stycznia 2008, 17:23Najstarsze znane ślady hominida mają 3,7 mln lat. Ciągną się na odcinku 23 metrów. W 1978 roku odkrył je zespół Mary Leakey. Stanowisko zwane Laetoli znajduje się na terenie Tanzanii. Teraz po raz kolejny już rozgorzała dyskusja, jak zabezpieczyć niezwykle cenne znalezisko przed zniszczeniem.
![](/media/lib/107/n-czerwone-pomarancze-17f1a15738bd5a998e55736c7129dcce.jpg)
Dla zdrowia ludzi naukowcy pracują nad kolorem pomarańczy
13 marca 2012, 17:08Naukowcy z Wielkiej Brytanii odnaleźli gen odpowiadający za "krwistość" owoców czerwonej pomarańczy. Ruby, bo tak go nazwano, został wprowadzony do nasion popularniejszej odmiany Walencja, dzięki czemu smaczne owoce będzie można uzyskać w różnych rejonach świata. I to mniejszym niż dotychczas kosztem.
![](/media/lib/286/n-luski-nasienne-awokado-bec19ad42a0937e31da00a5b54bac798.jpg)
Wyrzucane łuski nasienne awokado zawierają wiele cennych związków
22 sierpnia 2017, 05:31Łupina nasienna awokado to, zgodnie z wynikami najnowszych badań, kopalnia związków, które mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu różnych chorób, polimerach i kosmetykach.
![](/media/lib/455/n-zubry01-5884e3bcf3904d966fd0d394f1fad77a.jpg)
Żubry hamują wkraczanie drzew na tereny otwarte
13 maja 2021, 12:56Wypas zwierząt stał się w ostatnich dziesięcioleciach strategią przywracania/utrzymania zarastających łąk i terenów otwartych. Najczęściej wykorzystywane są do tego zwierzęta udomowione. Powodem jest większa kontrola nad nimi, a także brak dzikich roślinożerców. Od dawna toczy się też między naukowcami dyskusja, czy dzikie ssaki roślinożerne są w stanie w warunkach naturalnych skutecznie hamować sukcesję roślinności drzewiastej. Odpowiedź na to pytanie przynoszą wyniki najnowszych badań zespołu Instytutu Biologii Ssaków PAN w Białowieży.
![](/media/lib/35/krakersy-z-siemiena-lnianego-f0303a8f229a05a7e822e5194f354e1f.jpg)
Superchleb bez cienia goryczy
9 września 2008, 14:35Badacze z Fraunhofer Institute wyizolowali z siemienia lnianego i nasion łubinu wartościowe związki chemiczne, które zostały następnie wykorzystane przy produkcji chleba, makaronów, sosów i ciast. Nie mają nieprzyjemnego dla niektórych posmaku, nadal jednak korzystnie wpływają na zdrowie, np. obniżają poziom cholesterolu.
« poprzednia strona następna strona » … 25 26 27 28 29 30 31 32